Oldal kiválasztása

Aranyat érő üzleti ötletek kiválasztása [LETÖLTHETŐ SEGÉDANYAG]

2021. dec. 19. | Hétvégi vállalkozás, Ötlet

Rengeteg olyan cikket találsz a neten, amelyben pontról pontra felsorolják, hogy mik az un. aranyat érő üzleti ötletek. Én azonban egy újabb uncsi lista helyett egy eszközt adok a kezedbe. Találd meg vele a saját vállalkozási ötletedet!

Ha korábban olvastál már pár cikket az online vállalkozásokról, akkor tudod, hogy a vállalkozásindítás első nagy kihívása a jó ötlet megtalálása. Fontos lépés ez a kis- és nagyvállalkozások számára egyaránt. És neked, kedves munka mellett vállalkozni vágyó barátom, bizony, neked az egyik legfontosabb.

Ugye sejted, hogy 10-ből 9 ember mivel kezdi ezt a folyamatot? Úgy van. Olyan cikkeket keres, amelyekben felsorolják a jobbnál jobb tippeket. Aztán nagyítóval keresi ezek között az aranyat érő üzleti ötleteket.

Pedig nem biztos, hogy hamarabb megtalálod a számodra megfelelő ötletet, ha hónapokig böngészed a különböző online vállalkozási elképzeléseket tömörítő listákat. Bemelegítésnek persze jó elidőzni ezekkel az összefoglalókkal. Csak ne fecsérelj el rájuk túl sok energiát! Én sajnos beleestem ebbe a hibába és végignéztem szinte az összes ilyen felsorolást. Öröm az ürömben, hogy legalább megspóroltam neked egy kis időt. Ugyanis megkerestem azokat az ötleteket, amelyeket kivétel nélkül szinte minden vállalkozásindítással foglalkozó szakember javasol. Tehát amelyekre 100%, hogy lehet saját bizniszt építeni. Egy külön cikkben összefoglaltam azokat a vállalkozási ötleteket, amelyeket a leggyakrabban javasolják a kezdő vállalkozók számára.

Szóval lehet, hogy te is épp ezeket a listákat bújod. Mégis, szerintem nem vagyok túl messze a valóságtól, ha arra tippelek, hogy igazából már van valamilyen ötletkezdemény a fejedben. Sőt, szerintem több is van a tarsolyodban. Szó sincs arról, hogy egyetlen valamirevaló elképzelésed se lenne, ugye? Másról van itt szó.

Van ötleted. Több is. Csak bizonytalan vagy, hogy működnek-e. Illetve nem tudod eldönteni, hogy az ötleteid közül melyik a legjobb.

Ezen fogok most neked segíteni. Elmondom, hogyan zajlik az aranyat érő üzleti ötletek kiválasztása. Végigmész egy folyamaton és ott lesz a kezedben a megoldás.

Saját magad megismerése

Az első és legfontosabb dolog, hogy ismerd önmagad.

Már hallom is, hogy most mire gondolsz: te ismered magad.

Tudom. Persze. De ha valóban így lenne, akkor nem sokat variálnál az üzleti ötletekkel. Nem ezt a cikket olvasnád, hanem a bizniszeddel foglalkoznál. Tudnád például, hogy

 • miben vagy jó,
 • milyen területen akarod gőzerővel képezni magad,
 • kristálytisztán látnád, hogy hová akarsz és fogsz eljut 1,
 • 5,
 • majd 10 év múlva,
 • stb.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy számos vállalkozói tapasztalattal bíró ember már leírta neked, hogy milyen üzleti ötletek működnek garantáltan jól, akkor… már belevágtál volna.

Szóval, ha még nem vágtál bele egyetlen ötletbe sem, akkor töltsd le az alábbi feladatlapot. Legalább az abban található első két kérdést tisztázd magadban a lehető legalaposabban. De a legjobb, ha letöltés után elvégzed az összes feladatot, mert így garantáltan közel kerülsz az aranyat érő üzleti ötletedhez.

Van itt még valami, ami őszintén le kell írnom.

Úgy érzem, manapság egy picit túl van sztárolva a vállalkozói lét. Mintha valamilyen szuperkülönleges dolog lenne vállalkozónak lenni. És extra képességekre lenne szükséged ahhoz, hogy vállalkozóvá válj. Pedig a vállalkozók többsége láthatóan semmivel sincs előrébb, mintha sima alkalmazottként dolgozna valahol. Látástól vakulásig hajtanak. Sokszor hétvégén is melóznak. Semmivel sem jobbak az anyagi körülményeik, mint egy jól megfizetett alkalmazottnak.

Pont ezért nagyon-nagyon fontos megfogalmaznod magadnak, hogy

miért akarsz vállalkozni.

Ha lelkiismeretesen válaszolsz erre a kérdésre, akkor rá fogsz jönni, hogy nem szabad vakon követni mások tanácsait. Ők nem tudnak a te fejeddel gondolkodni, nem ismerik pontosan az életkörülményeidet és a céljaidat sem. Ha tisztázod magadban ezt a kérdést, akkor nem leszel „jobb híján” vállalkozó, vagy kényszervállalkozó. Neked kell tudnod, hogy miért indítasz vállalkozás.

Néhány példa:

 • Mert rossz a munkahelyed és másfajta pénzkereseti lehetőségre vágysz?

Ha éhbérért dolgozol, akkor evidens, hogy vagy másik munkahelyet kell keresned, vagy főállású vállalkozóvá kell válnod.

 • Mert jó a munkahelyed, de szeretnél mellé egy második bevételi forrást?

Ha pl. eleve 700 ezer Ft a fizetésed, akkor minek dobnád azt el? Hogy utána kínkeserves munkával felépíts egy vállalkozást, amivel havi 1 milliót keresel? Akkor inkább tartsd meg a munkádat és csinálj egy mellékvállalkozást, amiből további 200-300 ezer Ft bevételed lesz. Sokkal könnyebben.

 • Mert kötetlenebb, rugalmasabb – de nem rövidebb – munkaidőt szeretnél?

Ha téged nem érdekel, ha néha hétvégén dolgoznod kell, ellenben hétköznapokon szeretnél 1-2 órát egyéb dolgokra áldozni, akkor megéri szakítani a fix munkahellyel.

 • Mert motiváló kihívásnak érzed, hogy felépíts egy vállalkozást és ez belefér az életedbe?

Igen, ilyen is van. Sokan nem is tudják, hogy igazából csak ennyire vágynak. Nem több pénzre, nem több időre, hanem arra, hogy alkossanak valami újat. Valami működőképeset.

A fentieken kívül lehetne még további 5-6 jellemző indokot sorolni, de a saját válaszodat neked kell megadnod. Az aranyat érő üzleti ötletek csak akkor fognak rád találni, ha tudod, hogy miért akarsz vállalkozni. Ellenkező esetben csak találni fogsz egy simán működőképes ötletet, ami nem feltétlen ér számodra aranyat. Robotolhatsz tovább vállalkozóként.

Remélem érted a kettő közötti különbséget.

Ugyancsak ismerned kell a saját tudásodat is.

Át kell gondolnod, hogy milyen területen, milyen témákban rendelkezel speciális tudással.

Figyelj, én nem akarlak hülyíteni. Szerintem nem tudsz jó vállalkozást indítani, ha valamiben nincs legalább egy stabil alaptudásod. Tudom, hogy divatos manapság leszólni az oktatási rendszert. Meg azt sugallni, hogy nulla tudással is lehet milliókat keresni. De ez nem igaz. Én nem látok a környezetemben olyan embereket, akik semmiből sem profik, ellenben dagadtra keresik magukat legálisan. Valamiben jónak kell lenned, vagy minimum nagyon éhesnek kell lenned valamilyen tudás elsajátítására. Ez utóbbi is működhet.

Keresd meg, hogy te miben vagy jó. Ha semmiből, akkor szerintem ne vállalkozni akarj, hanem inkább tanulni.

Az aranyat érő üzleti ötletek meghatározása

Ha már ismered magad, ha tudod, hogy mire vágysz, miből vagy jó és mit akarsz elérni, akkor elkezdhetsz végre azon gondolkodni, hogy miről szóljon a vállalkozásod. Ekkor már van értelme keresned az aranyat érő üzleti ötleteket. Azonban van még egy rossz – valójában jó – hírem.

Senki nem jön majd megmenteni téged, és senki sem tudja, hogy fog kinézni a gazdaság rövidtávon. Ezért ebben a kutatásban ne másokra várj.

Lehet, hogy azért kattintottál erre a cikkre, mert abban bíztál, hogy csupa nagy betűvel leírom a tuti ötletet. Hát nem. Viszont adok hozzá egy letölthető segédanyagot, amivel nagyon-nagyon közel kerülhetsz hozzá.

Gondold át józan paraszti ésszel, hogyan teremtheted meg a saját bevételedet. Erre lehet ezeregy olyan ötleted, amiben eleinte bizonytalan vagy. De az aranyat érő üzleti ötletek legfontosabb alapfeltétele, hogy egyáltalán legyenek ötleteid. Sok. De legalábbis több. Erőltesd az agyadat, és minden valamirevaló gondolatot írj fel egy papírra.

Aztán szelektálj

Tudod, hogy nekem hány ötletem volt? Rengeteg. Webshop, amelyben fitnesz karkötőket értékesítek és blogot írok hozzá. Térségi hírportálrendszer. Chatbot-építéssel foglalkozó vállalkozás stb. (A többit most hagyjuk.) Aztán mérlegeltem őket a piac és a saját szempontjaim szerint, majd szelektáltam.

Bármelyiket örömmel megvalósítottam volna. De az egyikben irreálisan erős volt a konkurencia. A másikra volt érdeklődés, de nem lehetett jó üzleti modellt építeni. A harmadikra pedig – minden híresztelés ellenére – nem igazán volt kereslet. Tehát szelektáltam. Sorban elvetettem a szívemnek kedves ötleteket, hogy aztán egyetlen maradjon a papíromon: az a bizonyos címben is említett aranyat érő üzleti ötlet.

Legyen neked is minél több saját elképzelésed. Ne feledd, nem kell ezeknek tökéletesnek, vagy egyedinek lenniük. Gondolj csak azokra az üzletekre, amelyek szinte minden településen megtalálhatók. (Pl.: élelmiszerbolt) Nincs bennük eredeti ötlet, dög unalmasak, mégis működnek. Gondolj arra, hogy az embereknek mindig vannak olyan szükségleteik, amelyekért hajlandók fizetni. És amíg világ a világ, lesz ilyen.

Rengeteg nagyszerű üzleti ötlet van, amelyet MOST AZONNAL meg lehet valósítani. Például mindannyiunkban van valami, amit mások szívesen megtanulnának tőlünk. Ha tudod, hogyan lehet ezt vállalkozássá alakítani, akkor lesz belőle saját bevételed. Nézd meg, még a koronavírus-járvány idején is rengeteg mindenre költöttek az emberek.

Annyi a lényeg, hogy legyenek legalább minimálisan végiggondolt, kiindulási ötleteid, amiket versenyeztethetsz egymással. A letölthető segédletben adok ehhez egy szuper mérlegelési szempontot.

A döntés súlya

Végezetül, fogadj el egy tanácsot: dönts, majd készíts tervet. Ugyanis a dolgok nem fognak egy varázsütésre egyik napról a másikra megvalósulni. Fontos ezt tudomásul venni, és tervet készíteni, amibe majd kapaszkodhatsz.

Tudom, nehéz meghozni a végső döntést és rámutatni arra a vállalkozási ötletre, amibe belevágsz. De döntened kell. Más nem fog helyetted. Ellenkező esetben évekig ott fogod nézegetni a papírodon a 3 legfontosabb üzleti ötletedet és nem történik semmi.

Az a lényeg, hogy ne fagyj le. Dönts és cselekedj!

Tehát összefoglalom, hogy melyek a legfontosabb lépések ahhoz, hogy tiéd legyen az aranyat érő üzleti ötlet:

 1. Saját tudásod őszinte felmérése és céljaid tisztázása.
 2. Ötletgenerálás.
 3. Az ötletek szelektálása, és az aranyat érő üzleti ötletek kiválasztása.
 4. Terv készítése a megvalósításhoz.
 5. Megvalósítás.

Az utolsó két pontban nem tudok segíteni, de az első háromban nagyon is. Klikkelj a lenti képre és töltsd le azt a feladatlapot, amely segít neked kiválasztani a legjobb vállalkozási ötletedet.