Oldal kiválasztása

Mire figyelj, ha teljes munkaidős állás közben vállalkoznál?

2021. szept. 16. | Hétvégi vállalkozás

Valamiért sokan abban a hiedelemben élnek, hogy vállalkozni és alkalmazottként dolgozni egy teljesen ellentétes, egymást kizáró létforma. Nem így van. Nagyon sokan élik a hétvégi vállalkozók életét. Áldozatok nélkül persze ez sem működik.

Sokszor olvashatunk arról, hány vállalkozás működik Magyarországon. Arról viszont már keveset hallani, hogy hány olyan alkalmazott van, aki munkahelye mellett vállalkozik. Erre vonatkozó magyar felméréssel sajnos még nem találkoztam, ezért csak egy évekkel ezelőtti, amerikai kutatást tudok most a figyelmedbe ajánlani.

A CareerBuilder nevű cég még 2017-ben végzett egy reprezentatív közvélemény-kutatást. A felmérésben több mint 36 ezer amerikai főállású munkavállaló vett részt. A kutatásból többek között az derült ki, hogy a dolgozóknak kb. a harmada mellékvállalkozást indított a munkahelye mellett. A hétvégi vállalkozók aránya nemtől, kortól függően 27 és 41 százalék között mozgott.

Bár a magyarországi arányokat nem ismerem, de a környezetemben azt tapasztalom, hogy hazánkban is sokan próbálkoznak hasonlóval. Ha elovastad a bemutatkozó oldalamat, akkor tudhatod, hogy komoly sajtókommunikációs tapasztalattal rendelkezem. Olyan munkahelyen dolgozom, ahol a kollégáim napi feladatai közé tartozik többek között az írás, a közösségi oldalak kezelése, a rendezvényszervezés stb. Ezek mind-mind olyan jártasságok, amelyeket nagyszerűen lehet kamatoztatni munkahely mellett is. Ugyanakkor több olyan emberrel is találkozok, aki nem az alkalmazottként kamatoztatott szaktudására, hanem a hobbijára – a sportra, a főzésre, különböző művészeti területekre – építve indít mellékvállalkozást.

A számok és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokak szerint megéri munkahely mellett egy kisebb vállalkozást indítani.

Ha téged is csábít a vállalkozói lét, akkor még mielőtt fejest ugranál az ismeretlenebe, ésszerűbb inkább a munkahelyed mellett vállalkoznod. Összegyűjtöttem néhány szempontot, amit érdemes mérlegelned mielőtt szabadúszó vállalkozói tevékenységbe vágsz a napi munkád mellett.

Nézd át a munkaszerződésedet!

Ez az első és legfontosabb. Mielőtt bármibe belekezdenél, nézd át a munkaszerződésedet, hogy vannak-e benne olyan kikötések, amelyek problémát okozhatnak mellékvállalkozás indítása esetén. Jellemzően ilyenek lehetnek, hogy

 • nem végezhetsz olyan tanácsadói, vállalkozói munkát, amivel sérted a munkaadód jó hírnevét, érdekeit,
 • nem nyújthatsz szolgáltatást olyan piaci szereplőknek, akik a munkáltatód versenytársai,
 • megtilthatják, hogy bizonyos – munkavégzésed során szerzett – információt közzé tegyél, vagy felhasználj bármilyen munkahelyen kívüli tevékenységedhez.

Ez csak néhány példa azok közül, amit érdemes figyelned és mérlegelned. Ha olyan kikötést látsz a munkaszerződésedben, ami nem egyértelmű számodra, de érzésed szerint problémát okozhat a mellékvállalkozásod zavartalan folytatásában, akkor beszélj a munkahelyed HR-eseivel. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor keress egy külső szakértőt. Érdemes időben és őszintén – a konkrétumok említése nélkül – tisztázni a munkahelyeddel ezeket a részleteket, elkerülve a későbbi kellemetlenségeket.

Induljon a napod korábban!

Ha reggel 8-tól, vagy 9-től délután 4-ig, vagy 5-ig dolgozol, akkor egyértelmű, hogy olyan időpontokat kell találnod a mellékvállalkozásod számára, ami kívül esik ezen az időszakon. Ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy korán kell kelned. Hogy mennyivel korábban és hányszor az csak rajtad múlik.

Én hetente kb. 2 munkanapon ébredek jóval hamarabb, mint a családom. Felkelek, gép elé ülök és azonnal nekikezdek írni. Amire a feleségem, és a gyerekek felébrednek, már túl vagyok egy termékeny 1, vagy 2 órán. Akinek nincs gyereke, vagy a munkahelye az otthoni munkavégzést is engedi, az jóval szerencsésebb helyzetben van. Ilyen esetben szerintem nem lehet kifogás, hogy nincs elég ideje valakinek.

Keress időt este!

Az este a másik időszak, amikor időt találhatsz. Bevallom, én ezt a napszakot kevésbé szeretem és nem is javaslom. Ha te éjszaka vagy nagyon hatékony, akkor érdemes erre az időszakra koncentrálnod, ellenkező esetben törekedj inkább arra, hogy ilyenkor csak egyszerűbb – de szükséges – feladatokat végezz. (pl.: e-mailek kezelése, posztok időzítése stb.)

Ne dolgozz lefekvésig! A nyugodt alvás érdekében jobb, ha még villanyoltás előtt kikapcsol az agyad. Esti időpontokat inkább akkor keress, amikor a családod többi tagja például tévét néz. A kereskedelmi csatornák szokásos, bulváralapú műsorainál garantáltan hasznosabb lesz az a munka, amit leendő vállalkozásodra fordítasz.

Áldozz a munkádra hétvégén!

A hétvége sokaknál szent időszak. Nagyon helyesen. Én is úgy gondolom, hogy ezek a legjobb napok arra, hogy ápold a személyes kapcsolataidat. Ilyenkor van lehetőséged aktívabban figyelni a családodra, vagy beiktatni egy-egy találkozót a barátokkal, rokonokkal. Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért mondj le ezekről a mellékvállalkozásod miatt.

Nem kell lemondanod.

A hétvégére nem kell úgy tekintened, mint egy átlagos munkanapra. Szó sincs erről! Ehelyett találd meg azokat a tétlen időszakokat, amelyek rendszeresen visszatérnek minden hétvégén. Néhány hétköznapi tipp:

 • Nálam tipikusan blogírásra alkalmas időpont az az 1-2 óra, amikor a gyerekek hétfőre tanulnak.
 • Ehhez hasonló lehet a bevásárlásra fordított idő is. Ha a házastársad el tud menni egyedül vásárolni, akkor addig te dolgozhatsz.
 • Sokat segíthet az is, ha leülsz beszélni a pároddal, és közösen kitaláljátok, hogy mikor szokott olyan kötelezően elvégzendő munkát végezni, amihez nem kell a te segítséged, ráadásul biztosan nem tud rád figyelni.

Ami nekem legjobban bevált, az a hétvégi, reggeli munkavégzés. Szombaton ugyanolyan korán kelek (5-6 óra körül), mintha munkába indulnék. Délelőtt 9-ig iszonyat produktív vagyok, sokat tudok haladni a feladataimmal, hiszen a családom ekkor még pihen, ezért csendben dolgozhatok. A legjobb az egészben, hogy a teljes napom is megmarad. 9-kor kikapcsolom a gépet, és kezdődhet a családi idő.

Ha hozzám hasonlóan már te is kinőttél a bulikorszakból, azaz a szombat éjszakáid nem a partikról szólnak, akkor vasárnap reggelre is beiktathatod a korai hétvégi vállalkozással járó feladataidat.

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Lehet, hogy egy mellékvállalkozás sosem lesz fontosabb, mint a családod, vagy a bevételed legjavát biztosító munkahelyed, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé kellene komolyan venned. Mivel egy hétvégi vállalkozó más vállalkozókhoz képest kevesebb időt tud fordítani a bizniszére, ezért sokkal hatékonyabban kell eltöltenie azt a kevéske időt.

Bármennyire is triviálisnak tűnik az alábbi felsorolás, tartsd be, ha dolgozni kezdesz:

 • lépj ki a Facebookból,
 • lépj ki a többi közösségi oldalról is,
 • ne csalj, a telefonodat is némítsd le,
 • rezgő se maradjon rajta,
 • zárj be minden olyan oldalt a gépeden, ami nem kapcsolódik az éppen aktuális munkádhoz,
 • a háttérben ne szóljon se a tévé, se a rádió (max. akkor, ha te zenére jobban tudsz dolgozni. De tényleg csak akkor!)
 • ha a szomszéd helyiségben zaj van, akkor zárd be az ajtót, a lehető legjobban különítsd el magad a külvilágtól,
 • végül figyelj az utolsó kiskapura is: dolgozz! Ne kalandozzon el a figyelmed, (Pl.: ne kezdj el firkálni egy papírra), és ne kezdj bele valami más – amúgy lehet, hogy később valóban szükséges – munkába. (Pl.: amíg ezt a cikket megírtam, 2-szer nyitottam meg a Canva-t. Szóval tudom, hogy könnyű okosnak lenni, de annál nehezebb betartani ezeket a tanácsokat.)

Röviden tehát: könyörtelenül törekedj arra, hogy megszüntess mindent, ami elvonhatja a figyelmedet.

Ne meló közben vállalkozz!

Tisztában vagyok vele, hogy elég vonzó fusizási lehetőség, ha a munkáltatód biztosít neked egy jó kis irodát, számítógépet, internetelérhetőséget, vagy adódik egy-egy üresjárat a napi munkád közben. Ilyenkor késztetést érezhetsz arra, hogy a mellékvállalkozásoddal foglalkozz. Ne tedd!

A Hétvégi Vállalkozók Közössége nem arról szól, hogy annak tagjai kihasználják a munkaadók bizalmát, és az általuk biztosított infrastruktúrát! Tiszteld mások érdekeit és szerződéses elvárásait, hiszen neked nem csak jó vállalkozónak, hanem jó embernek és korrekt munkavállalónak is kell lenned!

Gondolj úgy a munkahelyedre, mint egy támogató partnerre, aki anyagi segítséget nyújt a mellékvállalkozásod megvalósításához. Ha akad egy-két üresjárat a munkaidődben, ne érezd felesleges időnek! Tekints arra úgy, hogy a rendszer épp automatikusan pénzt termel a céljaid megvalósításához. Ha a bizniszedet saját szakmai tudásodra akarod építeni, akkor pedig tudatosíts magadban, hogy a munkaóráiddal nem csupán a munkaadódat segíted, hanem saját fejlődésedet is.

Tervezz reálisan!

A KontentLabor blog elindításának egyik legnagyobb tanulsága számomra az, hogy meg kell tanulni reális célokban gondolkodni. El kell fogadni, hogy bizonyos élethelyzetekben nem fogsz olyan gyorsan haladni, ahogy azt közismert, tapasztalt online vállalkozók esetében látod.

Bár munkaidő után a saját főnököd vagy, de nem tudsz varázsolni magadnak plusz időt. Egy nap 24 órából, egy hét pedig 168 órából áll, amit hétvégi vállalkozóként nagyon kevésnek fogsz érezni. Mégis, ebből kell kihoznod a legtöbbet.

Én minden héten kitűzök magamnak egy megvalósítható célt. 2021. január 1-től egy táblázatban vezetem ezeket a vállalásokat és dokumentálom, hogy mi az, ami sikerült, és mi az, ami nem. Néhány hónap után rá kellett jönnöm, hogy munkahely és család mellett még az is vállalhatatlan számomra, hogy egy héten két cikket írjak. Az ehhez hasonló – számomra teljesíthetetlen – célkitűzések miatt egymás után rögzítettem a sikertelenül zárult heteket. Ez pedig csöppet sem tett jót a motiváltságomnak. Ezért hátrébb kellett lépnem egyet és újragondolnom a heti célkitűzéseimet.

Ha irreális célokat tűzöl ki magad elé, akkor az fog rögzülni benned, hogy alkalmatlan vagy. Ezért próbálj meg olyan terveket készíteni, amiket akkor is végre tudsz hajtani, ha 10-20 százalékkal kevesebb időd lesz, mint amire előzetesen számítasz.

Ráérezni, hogy nálad mi számít reális célkitűzések, egy hosszabb folyamat. Ne keseredj el, ha eleinte nem megy. Ha kezdetben azt tapasztalod, hogy nem tudod megvalósítani a terveidet, végezz egy újratervezést, és próbáld a valósághoz igazítani a céljaidat.

Fontos, hogy ne ess át a ló túloldalára! Nem szabad alultervezni sem a feladataidat, mert az is könnyen motiválatlansághoz, és eredménytelenséghez vezethet. Az ideális tervezéshez nincs pontos használati útmutató, neked kell ráérezned.

Összegzés

Végigolvasva a cikkemet, picit ijesztőnek tűnhet számodra, hogy az alcímek szinte kizárólag lemondásról, nehézségekről szólnak: ébredj korán, áldozd be az estédet, hétvégédet, mondj le régi, berögzült, de szórakoztató szokásokról stb.

A hétvégi vállalkozás csöppet sem egyszerű életforma. Nem véletlen, hogy a munkavállalók sokszor feladják a mellékvállalkozásról szóló álmaikat. De hidd el, legalább ennyire rögös egy főállású vállalkozó, vagy hosszú távon egy vállalkozni nem akaró alkalmazott útja is. Én arra biztatlak, hogy próbáld ki a hétvégi vállalkozók életmódját, hiszen ha jól csinálod, ez nyújtja a legnagyobb biztonságot számodra. Gyere, és a lenti gombra kattintva csatlakozz a Hétvégi Vállalkozók Közösségéhez, segítsük egymást céljaink elérésében!