Oldal kiválasztása

Miért vállalkozz munkahely mellett?

2021. szept. 9. | Hétvégi vállalkozás

Szívesen belevágnál egy saját online vállalkozásba, de nem olyan egyszerű kilépned a munkahelyedről, mert az kiszámítható bevételt biztosít számodra? Ha igen, akkor legyél hétvégi vállalkozó! A vállalkozói létbe belemerülni kell, nem pedig belesüllyedni.

Lassan 10 éve annak, hogy elkezdtem érdeklődni a marketing iránt. Aztán a téma megismerése és az online lehetőségek bővülése miatt egy idő után egyre több figyelmet szenteltem az online vállalkozásoknak. Azonban mindig csak passzív szemlélő voltam. A tökéletességre való törekvés és az önbizalom hiánya arra kényszerített, hogy a sok-sok olvasás és tanulás ellenére se merjek konkrét lépéseket tenni egy saját biznisz irányába.

Jelenleg profi újságíróként, alkalmazottként dolgozok Budapest egyik legnagyobb cégénél. Tisztességes fizetésem van, jók a munkakörülményeim, ráadásul nagyszerű kollégákkal dolgozhatok nap mint nap. Ez már-már főnyeremény, nem? Az.

Ha hozzám hasonlóan te is olyan alkalmazott vagy, aki kiszámítható egzisztenciával és szerethető munkahellyel rendelkezik, akkor sem tudod elkerülni az elkerülhetetlent. Előbb-utóbb új kihívásra, rugalmasabb munkaidőre, vagy több pénzre fogsz vágyni. Ebből pedig egyenesen következik a felmondás gondolata.

Épp így voltam ezzel én is. A legtöbb fórumon kb. azzal a filozófiával találkozhatsz, hogy felejtsd el az alkalmazotti létet és valósítsd meg önmagad. Légy vállalkozó, hiszen az egy teljesen szabad életforma (nem igaz). Magad alakítod az életedet (nem igaz). És garantáltan sokkal több pénzt keresel, mintha güriznél egy fix munkahelyen (nem igaz.)

Az online környezet megtett mindent, hogy kilépjek az alkalmazotti létből. Aztán mégsem mondtam fel a munkahelyemen. Helyette létrehoztam ezt a blogot még 2020-ban. 

Az online vállalkozás csábító, de…

Az online vállalkozói lét közel sem annyira ideális, mint amennyire az interneten olvasod. Eleinte mindenki csak az ingyenes – de legalábbis könnyen jött – pénzt látja egy online vállalkozásban. Erre az illúzióra sajnos elég sok önjelölt guru is szándékosan ráerősít. Azt sugallják, hogy ha elolvasol egy-két könyvet (az övékét), vagy blogot (az övékét), esetleg belépsz egy előfizetéses klubba (az övékébe), akkor a harmadik hónap után már milliókat fogsz keresni az internet segítségével. 

Bizonyára erre is akad példa. Nem vonom kétségbe. Mégis, mindez kb. olyan torzítása a valóságnak mint amikor a nyerőgépeket nyerőgépeknek nevezik. Bár a kaszinókban 100-ból 99 ember elbukja a pénzét, mégsem vesztőgépeknek  hívják ezeket az eszközöket. A valóság helyett a ritka, de csábító példákról nevezik el a berendezést és ébresztik fel a játékosokban a nyerés iránti vágyat.

Szerencsére ma már egyre többen vannak, akik őszintén leírják ennek a létformának az árnyoldalait is. Ennek ellenére az érdeklődők többsége még mindig úgy tekint az online vállalkozásra, mint egy könnyű pénzszerzési lehetőségre.

Természetesen nem elvenni akarom a kedvedet az egésztől. Szó sincs erről. Sőt! Én magam is azt látom és vallom, hogy az internetnek köszönhetően tök könnyű belevágni egy új vállalkozásba. Nem véletlenül írtam egy hosszabb cikket a legjobb vállalkozási ötletekről. Azonban – ahogy az élet egyéb területein általában – itt sem nélkülözhető a józan gondolkodás. 

Az online vállalkozói lét közel sem annyira ideális, hogy emiatt egyik pillanatról a másikra felszámolj egy munkahelyet. Érdemes belevágni, de ha ész nélkül teszed, nem fog működni.

Online vállalkozás munkahely mellett

Első lépésként ne a munkahelyedet akard kiváltani, hanem inkább amellett vállalkozz! Ha szereted a szakmádat, vagy a munkahelyedet – főleg, ha az tisztességes, stabil anyagi hátteret biztosít neked -, akkor érdemes inkább annak szolgálatába állítani az online vállalkozásodat. 

Igen, jól olvasod: a munkahelyed szolgálatába állítani egy vállalkozást. 

Rögtön leírom, hogy mire gondolok.

Tételezzük fel, hogy két vállalat is hív magához dolgozni. Csak rajtad múlik, hogy melyik munkalehetőséget választod. 

 • Az egyik egy érdekes, számodra motiváló munkalehetőséget kínál, amivel örömmel foglalkoznál.
 • A másik valami középszerű, esetleg unalmas melót ajánl, azonban 200 ezer Ft-tal nagyobb fizetéssel kecsegtet. 

Tedd a szívedre a kezedet és válaszolj magadban a következő kérdésre! Te melyiket választanád?

Arra tippelek, hogy minimum nagyon-nagyon komolyan elgondolkodnál azon a melón, ami több pénzt kínál. Az pedig egészen biztos, hogy az emberek többsége az utóbbi cég ajánlatát fogadná el. A pénz miatt.

De mi a helyzet akkor, ha van egy munka mellett végezhető online vállalkozásod? Ami havi szinten kitermel neked 100, vagy 200 ezer Ft-ot. Vajon hogyan befolyásolná ez a döntésedet? 

Elárulom.

Teljes nyugodtsággal azt a munkalehetőséget választanád, ami jobban motivál. Ami olyan feladatokat kínál, amit örömmel végeznél.

Egy jól felépített mellékvállalkozás mellett soha többé nem kellene olyan munkát elvállalnod, amire csupán a pénz miatt bólintanál rá.

A második bevételi forrás kivenné a képletből a fizetésbeli különbséget. Egy esténként, vagy hétvégén menedzselhető saját kis online vállalkozás talán nem alkalmas arra, hogy teljes egészében kiváltsa a munkahelyedet, de jelentősen megnövelheti a mozgásteredet a munkaerőpiacon. Tehát hétvégi vállalkozóként az alkalmazotti lét is jobb lesz számodra. A vállalkozásod azt fogja szolgálni, hogy szabadabban választhass a munkalehetőségek közül.

Mi az a hétvégi vállalkozók közössége?

Mivel a cikkben már többször leírtam a „hétvégi vállalkozók” kifejezést, ezért itt az ideje tisztáznom, hogy pontosan mire gondolok. 

A kifejezést nem szó szerint kell érteni. Nem arról van szó, hogy a hétvégi vállalkozók közösségébe tartozók a főállásuk mellett csak szombaton, vagy vasárnap foglalkoznak a saját bizniszükkel.

Az elnevezéssel csupán szimbolikusan utalok azokra a vállalkozó szellemű személyekre, akiknek az élethelyzete, vagy szándéka nem teszi lehetővé, hogy napi 8 órában pátyolgassák a vállalkozásukat. Lehet, hogy erre csak napi 1 órájuk van, esetleg heti 3-4 órájuk.

Én például általában heti 2, max 3 hétköznap este – munka és család után -, vagy hajnalban – még a munkahelyemre való bejelentkezés előtt – szoktam a blogommal foglalkozni. Illetve a szombati napomból is szoktam áldozni néha egy-két órát a KontentLaborra, amikor a gyerekek épp tanulnak.

A hétvégi vállalkozók ezért általában jóval lassabban haladnak, mint a főállású vállalkozók. Szinte mindig kompromisszumot kell kötniük saját magukkal, hiszen 2-3-szor több időbe telik egy blog felfuttatása, vagy bármilyen projekt megvalósítása. Vagy 2-3-szor kisebb bevétellel kell számolniuk, mint egy olyan vállalkozónak, aki egész napját, összes energiáját a bizniszre fordítja.

De ez így van jól.

Egy hétvégi vállalkozó nem ügyetlenebb, vagy tehetségtelenebb mint egy főállású vállalkozó. Sőt! Egy stabil munkahellyel a háta mögött az is könnyen előfordulhat, hogy összességében több bevétellel rendelkezik, vagy kiszámíthatóbb a pénzügyi helyzete mint másoknak. 

Ez a legkevésbé kockázatos út

Ha valaki kudarcot vall, akkor rögtön azt állítja, hogy az egy hasznos tapasztalatszerzés volt számára. Ugye ismerős ez a megközelítés? Esettanulmányok ezreivel találkozunk, amiben azt mesélik el, hogy egy vállalkozó hogyan vallott kudarcot újra és újra, mire végre célba ért. A negatív esettörténetek azonban igazából csak a sikertelenség bizonyítékai. Ezekből a sztorikból lehet megható történeteket faragni, de tedd a szívedre a kezedet: 

Te akarsz kockáztatni? Akarsz bukni?

Nem. Persze, hogy nem. Én sem. Eszem ágában sincs. Ezért minimalizálni szeretném a kockázatokat. Akkor is, ha minden vállalkozási tanácsadó és marketinges azt bizonygatja, hogy bukás nélkül nincs győzelem. Kinek van ideje félresiklott próbálkozásokra? Nekem nincs. És szerintem neked sincs.

Nem kívánok konkrét esetekkel példálózni hiszen te is ismersz tipikus bukástörténeteket a környezetedből.

Például a tisztességes anyagi körülmények között élő munkavállaló esetét, aki egyetlen helyről kapta a fizetését, majd kirúgták és bedőlt a lakáshitele. 

Vagy a vállalkozó történetét, aki a koronavírus-járvány miatt tönkrement és be kellett zárnia a boltját. 

Esetleg a másik vállalkozó sztoriját, aki felmondott a munkahelyén, és mindent felrakott egy lapra. Egy vállalkozási ötletre. Majd fél év múlva rá kellett jönnie, hogy a tartalékait felégette, munkahelye nincs, az ötlete pedig nem működik.

A napnál is világosabb, hogy a fenti történetek nem fordulhatnak elő azzal, aki a főállása mellett vállalkozik. A hétvégi vállalkozás az egyik legkevésbé kockázatos út. 100%-os biztonság természetesen nincs, de ha két bevételi forrásod van, akkor jelentősen csökkented a kudarc esélyét.

Megszűnik az időprés

Egy induló vállalkozásba alapvetően háromféle tőkét kell beleraknod:

 1. Tudást
 2. Pénzt
 3. Időt

A tudás, azaz a hozzáértés ideális esetben már akkor a rendelkezésedre áll, amikor belevágsz a saját kis üzletedbe. Hiszen éppen azért vágsz bele, mert addigra magadra szedtél annyi tapasztalatot, hogy felismerd az üzleti lehetőséget és eldöntsd, hogy rendelkezel-e olyan képességekkel, tudással, ami garantálja a vállalkozás sikerességét.

Pénzt is invesztálni kell az induló online vállalkozások többségébe. Igaz, egy fizikai üzlethez képest jóval kevesebbet. Többek között épp ez teszi versenyképessé az online bizniszt. Hogy csak a legjellemzőbb költségeket említsem: egy tárhely bérlése, egy fizetős weboldalsablon, egy szoftverelőfizetés, ami jelentősen segíti a munkádat (pl.:stockfotó előfizetés, online kurzus platform), vagy a Facebook-hirdetések mind-mind pénzbe kerülnek.

Az idő befektetése nélkül egyetlen válalkozási ötlet sem működik. Szokták mondani, hogy egy sikeres üzlethez vagy az időddel, vagy a pénzeddel kell fizetned. Olyan nincs, hogy egyikkel sem. De bármit is csinálsz, nem tudod elkerülni, hogy legalább minimális időt ne áldozz az üzleted sikerére.

Gondold végig ennek a három tőketípusnak a rendelkezésre állását! Ha van egy munkahelyed és mellette indítanád el a vállalkozásodat, akkor

 • tudással – jó esetben – rendelkezni fogsz. Ezt a tőketípust nem befolyásolja, hogy 8 órában vállalkozol, vagy csak hétvégén.
 • A pénzzel már más a helyzet. 
  • Ha felmondasz a munkahelyeden és az addig felhalmozott tőkédet belerakod az induló vállalkozásodba, akkor nagyon gyorsan sikeressé kell tenned az üzletedet. Mielőbb bevételhez kell jutnod, majd azt rögtön bele kell forgatnod a vállalkozásodba, hogy az működőképes maradjon, később pedig jövedelmezővé váljon.
  • Ha viszont megmarad a munkahelyed, akkor marad egy fix bevételi forrásod, amire stabilan számíthatsz. Nem kell felélned az addig felhalmozott tartalékaidat, vagy ha meg is kell ezt tenned, utána már nem leszel teljesítménykényszerben. (Ez persze attól is függ, hogy a fizetésedből mennyit tudsz félretenni havonta.)
 • Végül gondold át az időbefektetésedet is! Ez egy kicsit rímel a pénzügyi gondolatokra. 
  • Aki rögtön feladja a munkáját, és 8 órában kezd vállalkozni az teljesítménykényszerben lesz. A létfenntartáshoz, működéshez szükséges bevételt minél előbb el kell érnie. Ezért gyors sikerekre, gyors eredményekre lesz szüksége. Hamar előtérbe kerül majd a költséges hirdetések lehetősége. Rövid időn belül sok időt kell fordítania a célok elérésére.
  • Aki viszont munka mellett vállalkozik, az nem kerül időprésbe. Hozzám hasonlóan el tudsz indítani egy blogot, mert a kiszámíthatóan érkező fizetésed miatt van időd felfuttatni azt. Ha ez fél év alatt sikerül, akkor fél év alatt. Ha egy év múlva sikerül, akkor egy év múlva. A biztos anyagi háttér miatt megszűnik az időprés. Kizárólag a saját magadnak kitűzött határidőkkel kell versenyt futnod.

Ha munka és család mellett vállalkozol, és a feladataidat átgondoltan, tervezetten végzed, akkor az idő neked dolgozik.

FONTOS!

Fontosnak tartom külön jelezni, hogy nem amellett érvelek, hogy nem éri meg főállású vállalkozónak lenni. Szó sincs erről! Egy vállalkozással akkor lehet igazán nagy eredményeket elérni, ha arra sok időt fordítasz. A cikkel csupán az a célom, hogy mérlegelési szempontokat adjak azoknak, akiknek van egy stabil, megbízható munkahelyük, de hezitálnak, mert szeretnének belevágni egy online bizniszbe. A KontentLabor azoknak szól, akik valamiért nem tudják, vagy nem akarják elengedni a munkahelyüket, azonban éreznek magukban tartalékokat arra, hogy ezzel együtt megvalósítsák az álmukat. 

Mik a munka melletti vállalkozás hátrányai?

A hétvégi vállalkozásról akkor kapsz teljes képet, ha az ezzel járó kihívásokat is megismered. Nézzük, mik ezek:

Tudatosabb időgazdálkodás

Több különböző dolgot kell időben összeegyeztetned. A munka, a család, és a hobbid mellett még egy kisebb vállalkozásra is időt kell szakítanod. Általában ettől félnek a legtöbben. 

De ne gondold, hogy egyszerűbb lesz a helyzeted, ha teljes munkaidős vállalkozóvá válsz! Az időbeosztásodat sok esetben te magad alakítod, gyakran még akkor is, ha egyébként reggel 8-tól délutánig alkalmazottként ülsz egy irodában. Az viszont tény, hogy hétvégi vállalkozóként tudatosabban kell végezned a munkádat.

Lassabb haladás

Nincs kőbe vésve, de ha egy cél elérésére kevesebb időt tudsz áldozni, akkor lassabban fogod azt elérni. Én többek között azt a célt tűztem ki magam elé, hogy egy év alatt 24 cikket írok a blogomra. Egy főállású bloggernek ez nevetségesen kis szám lehet, számomra viszont teljesen reális célkitűzés. Előre tisztáznom kellett magamban, hogy nekem ennyi időm jut a blogírásra. Neked is tudatosítanod kell magadban, hogy hétvégi vállalkozóként nem azon a pályán fogsz futni, amelyiken a főállású vállalkozók futnak. Ne hozzájuk mérd magad!

Kisebb bevétel

A lassabb haladás általában kisebb bevételt is jelent. Egy mellékvállalkozástól ne várj kasszarobbantó eredményeket. Itt a biznisz célja az, hogy egy második bevételi forrást biztosítson számodra. De azt stabilan. 

Csatlakozz a Hétvégi Vállalkozók Közösségéhez!

Van egy hosszú távú célom. Ha úgy tetszik, egy küldetésem.

Szeretném ha a lehető legtöbb munkavállaló felépítene magának egy hétvégi vállalkozást. Szeretném, ha a hozzám hasonló alkalmazottak nem egyszerűen csak abban látnák a megoldást, hogy feladják a munkahelyüket, majd egy saját vállalkozásban robotolnak tovább.  Szerintem nem ez a megoldás.

A cél az, hogy két lábon állj! Hogy több helyről származzon a bevételed. Legyen egy stabil munkahelyed, és egy jövedelmező, részmunkaidős vállalkozásod, ami ráadásul motiváltabbá, sikeresebbé és boldogabbá tesz.

Ha te erre vágysz, akkor tarts velem! Csatlakozz a KontentLabor által életre hívott Hétvégi Vállalkozók Közösségéhez. Kérlek, nyomd meg itt lent ezt a nagy gombot! Várlak a csapatban.