Oldal kiválasztása

Mennyibe kerül elindítani egy munka melletti vállalkozást?

2021. szept. 28. | Hétvégi vállalkozás

Íme, egy lista azokról a kiadásokról, amelyeket nem kerülhetsz el, ha mellékvállalkozásban gondolkodsz. Mennyi pénzre van szükséged egy hétvégi vállalkozás elindításához? Számold ki az induláshoz szükséges költségeket!

Egy munkahely melletti vállalkozás elindítása előtt sokmindent mérlegel az ember. Például, hogy lesz-e rá ideje, fogja-e motiválni. Azonban van egy olyan mérlegelési szempont, ami szinte kivétel nélkül mindenkinél megjelenik.

A pénz.

Hogy megéri-e anyagilag belevágni egy bizniszbe, vagy nem.

Azt sajnos nem tudom megjósolni, hogy mennyi lesz a bevételed. Ehhez alaposan ismernem kellene a tudásodat, a vállalkozási ötletedet, a piacodat stb. Ráadásul nem vagyok menő üzletember, sokat látott vállalkozó, vagy pénzügyi tanácsadó sem, úgyhogy lehet, még a felsoroltak ismeretében sem tudnék felelősséggel nyilatkozni az esélyeidről. 

Abban viszont tudok neked segíteni, hogy lásd, milyen kiadásokra, milyen költségekkel kell számolnod. Ha ezt pontosan látod, akkor már azt is tudni fogod, hogy minimum mekkora bevételre lesz szükséged a mellékvállalkozásodban, hogy az legalább nullszaldós, azaz veszteség nélküli legyen.

Az alábbi cikkben felsorolom azokat a kiadásokat, amelyekkel mindenképp számolnod kell.

A számolás során azt feltételezem, hogy munkahely mellett szeretnél vállalkozni, egyéni vállalkozóként. Azaz nem tervezel alkalmazottakat foglalkoztatni, sem Bt.-t, sem Kft.-t létrehozni. Emellett számlaképesen, teljesen jogszerűen akarod végezni a mellékvállalkozásodat.

Fontos azt is tudnod, hogy a speciálisabb kiadásokat nem tudom számba venni, hiszen az tevékenységi körönként eltérő lehet. Ha például olyan szolgáltatást végzel, ami engedélyköteles, akkor utána kell nézned, hogy milyen anyagi feltételei vannak. Ha webshopot akarsz üzemeltetni, akkor a kezdeti raktárkészletnek is lesz egy költsége. Ezeket a kiadásokat kizárólag te tudod végiggondolni.

Kata

Ha a vállalkozás gondolatával valaha is foglalkoztál, akkor már biztosan hallottad, hogy az egyik legpraktikusabb adózása forma az úgynevezett katázás. (Fontos, hogy itt most az ‘egyik” kifejezésen van a hangsúly! Hiszen nem feltétlen mindenkinek ez a legjobb adózási forma, ha munka mellett vállalkozik. De mivel nagyon sokan ezt választják, ezért erről írok pár alapvető tudnivalót. Ennek ellenére járd körbe a témát, mert érdemes.)

A kata egy mozaikszó, ami a kisadózó vállalkozások tételes adója kifejezés rövidítése.

A kata azért népszerű mert nem kell számolgatnod, hogy melyik hónapban mennyi adót kell fizetned. Annak a költsége ugyanis fix. Többek között az lehet katás vállalkozó,

  • akinek van egy munkahelye és ott legalább heti 36 órás munkaviszonyban áll, vagy
  • nyugdíjas, vagy
  • nappali tagozatos hallgató.

A felsorolt esetekben összesen 25 ezer forintot kell adóznod havonta. Egy hétvégi vállalkozónak tehát nagyon praktikus adózási forma.

A katának van egy felső határa. Ha egy év alatt több, mint 12 millió forint bevételed származik a mellékvállalkozásodból, akkor a 25 ezer Ft mellett további plusz adót is fizetned kell. Tehát ha már jól megy az üzleted, akkor érdemes elgondolkodnod egy másik adózási formán. De évi 12 milliós bevételig nincs semmilyen plusz feladatod.

Tehát az első tuti költséged:

25 000 Ft/hó

Kamarai hozzájárulás

Az egyéni vállalkozónak törvény szerint kamarai tagdíjat kell fizetnie. Ennek hátterét most nem részletezem. Legyen elég annyi, hogy ez egy kötelező költség, amit évente egyszer, március 31-ig kell befizetned. Ennek összege:

5 000 Ft/év, azaz 416 Ft/hó

Iparűzési adó (IPA)

Szinte minden vállalkozónak kell fizetnie iparűzési adót. Vannak, akik adómentességet élveznek, de ők a kisebbség, ezért az ő esetükre most nem térek ki.

Az iparűzési adó mértékét a helyi önkormányzat határozza meg. Attól függően, hogy melyik településre van bejelentve a vállalkozásod eltérő lehet az adó pontos mértéke, ami egyébként 1-2 százalék között mozog.

Azonban egy nem oly régi kormányrendeletnek köszönhetően 2021-ben a katások iparűzési adóját központilag 1 százalékban állapították meg, ezért most én is ennyivel számolok. A legtöbb katás esetében ugyanakkora adóalapból számolják a pontos összeget, ezért megjósolható az ezzel járó kiadásod:

25 000 Ft/év, azaz 2083 Ft/hó

Könyvelő

Hogy kell-e katás vállalkozás mellé könyvelőt fogadni, az eléggé megosztja a témában jártas embereket. Valaki szerint pénzkidobás, hiszen egyedül is meg lehet csinálni a szükséges adminisztrációt, mások pedig azt vallják, hogy jobb ezt szakemberre bízni. 

Szerintem a költségek tervezésekor érdemes pesszimista forgatókönyvvel számolni, ezért kalkulálj egy könyvelővel. Másrészt, a munkahelyed és a családod mellett amúgy is kevés idővel rendelkezel. Ezt a kevés időt inkább a fejlődésedre, a szakmai feladatokra, a bizniszre áldozd, és ne a könyvelésre. Én mindenképp számolnék a helyedben egy könyvelő megbízási díjával. Az interneten fellelhető könyvelői árlisták szerint ennek havi díja 6500 és 10 000 Ft között mozog. Érdemes mindig pesszimista forgatókönyvvel számolni, ezért a könyveléssel járó havi költséged:

10 000 Ft/hó

Weboldal

Ha valamilyen online vállalkozást akarsz indítani, akkor nagy eséllyel szükséged lesz egy weboldalra. Tudom, hogy bizonyos tevékenységeket lehet weboldal nélkül is eredményesen végezni, de a legtöbb vállalkozási ötlethez még mindig egy honlap biztosít megfelelő alapot. Ezért javaslom, hogy te is számolj ennek költségével.

Ami viszont elég nagy szórást mutathat. Olcsóbb, ha magadnak csinálod, de jóval drágább, ha más készíti neked az oldaladat. Ráadásul utóbbi esetében nagy lehet az árkülönbség. Más a tarifjája, ha te coachként csak egy egyszerű – kvázi bemutatkozó – oldalt szeretnél, illetve megint más, ha egy webshopot, vagy egy bonyolultabb marketing-, és pénzügyi folyamatokkal felturbózott weboldalra vágysz. Éppen ezért ha egy vállalkozót bízol meg a leendő honlapod megépítésével, annak költségét nehezen tudom megjósolni. Ha egy elnagyolt számot szeretnél látni, akkor szerintem 150 ezer Ft és 300 ezer Ft közötti kiadással számolj.

Ha neked van egy munkahelyed, azaz van fix bevételed, az azt jelenti, hogy nem kell az első hónap végére milliós bevételeket elkönyvelned. Mert a megélhetésed nincs veszélyben. Ebben a helyzetben én mindenképp azt javaslom, hogy építsd meg magadnak a leendő weboldaladat, blogodat. Ezzel egyrészt egy értékes készséget tudsz elsajátítani, másrészt a kiadásaidat is jelentősen csökkenteni tudod. Hogy milyen rendszeres kiadásokkal kell számolnod, azt az alábbiakban részletezem:

  • A domain nevednek lesz egy évente fizetendő költsége: kb. 2500 Ft/év, azaz 208 Ft/hó
  • A tárhelyedért is évente kell fizetned: ez már évente 5000 Ft-ból kihozható, de évi 12 000 Ft/ból egészen biztos. Ezért számolj egy átlagárral: kb. 9000 Ft/év, azaz 750 Ft/hó
  • A weboldaladat teljesen ingyen is el tudod készíteni, csak rajtad múlik, hogy egy fizetős sablonnal vállalsz-e további kiadásokat.

Ingyenes sablonnal számolva a várható kiadásod:

Kb. 12 000 Ft/év, azaz 1000 Ft/hó

számlázó szoftver

Ha online működteted a mellékvállalkozásodat, akkor evidens, hogy ugyanúgy számlákat kell kiállítanod, mint egy fizikai boltnak. Ezért szükséged lesz egy automata számlázó szoftverre. Szerencsére vannak tök jó áron elérhető szolgáltatások a piacon. Ha havonta maximum 50 számlát kell kiállítanod, akkor havi max. 1000 Ft-ból megoldható ez a művelet, de eleinte akár egy ingyenes csomaggal is fenntartható a rendszered. Ezzel számolva a költséged:

0 – 1000 Ft/hó

Hirdetési költségek

Mivel egy szolgáltatást, egy terméket, vagy egy webshopot felfuttatni sok idő, ezért a vállalkozók elég gyakran pénzt áldoznak arra, hogy gyorsítsák ezt a folyamatot. Később, amikor már beérnek a keresőoptimalizált tartalmaid, vagy kiépült egy hírlevéllistád, közismertté vált a piacon a webshopod neve, talán már könnyebb lesz a helyzet. De az elején ott lesz a csábítás, hogy áldozz egy kisebb összeget a hirdetésekre. Én az első 10 hónapban összesen 20 ezer Ft-ot költöttem Facebook-hirdetésre, azt is csak a teszt kedvéért. Hozzáteszem: a cikkem megírásának pillanatában semmit sem értékesítek, szóval nem vagyok teljesítménykényszerben. 

Ha túlbiztosított üzleti tervben gondolkodsz, akkor szerintem számolj napi 1000 Ft-ot a Facebook-hirdetésekre. Ekkora befektetéssel nem fogsz csodát tenni, de alkalmas lehet arra, hogy folyamatosan a kicsike piacod látókörében maradj. 

Még a vállalkozásod elindítása előtt érdemes alaposan végiggondolni a marketing lehetőségeidet és költségkeretedet. Az is előfordulhat, hogy hozzám hasonlóan olyan utat választasz, ahol nem kell erre áldoznod. Tehát az ezzel járó költséged:

0 – 30 000 Ft/hó

Hogyan árazd be az idődet?

Erre a kérdésre csak szubjektív választ lehet adni. Ezernyi szempont szerint lehet mérlegelni, hogy mennyit ér az időd. Teszek erre egy javaslatot, ha neked egyáltalán nincs ötleted erre.

Számold ki, hogy mennyi az órabéred a munkahelyeden. (Tehát a havi nettó – azaz kézhez kapott – fizetésedet oszd el a havi összes munkaórád számával.) Ha a mellékvállalkozásodból származó óradíjad ennél

  • kevesebb – akkor nem éri meg a hétvégi vállalkozásodra ráfordított idő. Ebbe a helyzetbe csak akkor nyugodj bele, ha a hétvégi vállalkozásod örömet okoz neked, és nem kizárólag a pénzről szól. Vagy ha még nagyon az utad elején jársz;
  • ugyanannyi, vagy csak minimálisan több – ebben az esetben valójában csak túlórázol. Olyan, mintha a munkáltatód plusz munkaidőt kérne tőled. Ugyanannyi pénzért, a családod kárára;
  • több – nincs miről beszélni, megéri a mellékvállalkozásodra fordított energia.

Lehet, hogy itt most nagyot sóhajtottál, és nem értesz egyet a fenti megközelítéssel. Nem gond. Ahány élethelyzet, annyiféle mérlegelési szempont. Ami nekem megéri, az lehet, hogy neked nem. Vagy épp fordítva.

Összegzés

Innentől kezdve már csak össze kell adni a felsorolt számokat és láthatod, hogy

egy kezdő hétvégi vállalkozónak havonta 39 ezer és 70 ezer Ft közötti kiadással kell számolnia. Tehát minimum ennyi bevételre kell szert tenned, hogy önfenntartó legyen a vállalkozási ötleted.

Amit e felett keresel, az lesz az igazi bevételed.

Úgy gondolod, hogy elfeledkeztem valami elengedhetetlenül szükséges kiadásról? Kérlek, írd meg nekem, hogy szükség esetén kiegészíthessem a cikket!