Oldal kiválasztása

Evernote: jegyzetelésben még mindig király

2020. nov. 27. | Marketingeszközök

Az Evernote egy mobiltelefonon, táblagépen és asztali gépen is használható jegyzetszolgáltatás. Több mint egy évtizede van a piacon, jó ideig egyértelműen a terület bajnokának bizonyult. A cég impozáns fejlődési görbéje 2016 körül megtört, ami sajnos negatívan befolyásolta a fizetős funkciók díját is. Ennek ellenére a zöld elefánt még mindig egy szuper lehetőség számodra.

Az Evernote-ot 2015 novembere óta használom elégedetten, gyakorlatilag napi szinten. Ennek ellenére be kell vallanom, hogy az alkalmazással kapcsolatban kettős érzés van bennem. Egyrészt, a 2010-es évek közepén napvilágot látott adatbotrány, illetve a stratégiaváltással járó drágulás nem tett jót a szolgáltatásnak. Másrészt viszont az eszköz még most is számos jó funkciót biztosít az ingyenes verziójában. Ma már nem biztos, hogy az Evernote számít az online jegyzetelés koronázatlan királyának, ennek ellenére érdemes számolnod vele.

Az Evernote előnyei

A zöld elefánt nem csak prémium változatában, hanem ingyenes verziójában is sok hasznos lehetőséget biztosít. Ezért tiszta lelkiismerettel, jó szívvel tudom neked ajánlani. Például az alábbiak miatt:

 • Kiváló lehetőségeket nyújt a jegyzeteléshez (szöveg, kép, hang, rajz, csatolmányok formájában),
 • a jegyzeteket lehet címkézni,
 • az Evernote minden platformon elérhető (asztali gép, okostelefon, táblagép),
 • azonnal szinkronizál az eszközeid között,
 • jól rendszerezhető, ennek köszönhetően teljes gyűjteményeket építhetsz egy-egy téma köré,
 • a webes tartalmakat azonnal, két gombnyomás után elmenti, nem csak az adott oldal linkjét, hanem annak teljes tartalmát,
 • a keresőfunkciója az elmentett dokumentumokban is figyeli a kulcsszavakat,
 • e-mailből is küldhetsz fájlokat az Evernote-ba, így nem kell mindig belépned, ha fel akarsz tölteni valamit a rendszerbe,
 • együttműködik a Google Chrome-mal.

Mire használhatod marketingesként?

Egy Facebook-hirdetés gyakorlatilag az élesítése után azonnal megvalósítja a kitűzött céljaidat (pl.: hogy lássák a hirdetésedet). Tehát azonnali megoldást szállít. Az Evernote előnyét viszont más szemmel kell keresned. Az alkalmazás főképp abban segít, hogy

 • hosszabb ideig fejben tarts dolgokat,
 • rendszerezd saját dokumentumaidat, információidat, ennek köszönhetően
 • olyan tudásbázist építs vele, amely a későbbiekben nagy hasznodra lehet.

Marketingesként és vállalkozóként hosszú távú befektetésként kell erre az eszközre tekintened. Bármelyik csoportba tartozol, ha komolyan veszed a jövődet, akkor tanulnod, fejlődnöd kell. Márpedig az Evernote lehetővé teszi a témák és gondolatok digitális jegyzetfüzetekbe rendezését.

Ez a rendszer alkalmas arra, hogy tudásanyagot építs magadnak. Egy saját online marketinges, vagy vállalkozói könyvtárat.

Ez az eszköz rengeteget segíthet a tanulási szakaszodban. Ha olyan tudástárat szeretnél kiépíteni, amit bármikor, bárhonnan elérhetsz, akkor kifejezetten jó választás lehet számodra.

Ingyenes funkciók

A jegyzetelési lehetőségek tárházát biztosítja az Evernote. Nézzük részéletesen!

Szöveges jegyzet

Az alkalmazásban megtalálható egy klasszikus szövegszerkesztő összes fontosabb eleme. Használhatsz többfajta címsort, betűtípust és betűméretet, illetve félkövér, dőlt, vagy aláhúzott karaktereket. Sőt, a betűk héttárszínét is megválaszthatod. Alkalmazhatsz bullet pointokat, elválasztó vonalat, hyperlinket. Beszúrhatsz táblázatot, illetve jobbra, balra, vagy középre rendezheted a szöveget. Minden adott ahhoz, hogy az Evernote-on belül összeállíts egy komplett anyagot. A végén egyszerűen csak át kell másolnod a blogodba.

Szabad kezes rajz

Ha rajzolva szeretnél megörökíteni egy gondolatot, arra is van lehetőséged. Ez a funkció egy kicsit a Paintre hajaz: néhány színt, vonaltípust tudsz vele használni. Az elkészült képet beillesztheted egy jegyzetbe, vagy akár külön is elmentheted.

Én ezt a funkciót nemrég utazás közben használtam. Eszembe jutott egy weboldalelrendezés, melyet gyorsan fel akartam magamnak vázolni. Esetlen, gyerekes rajz volt, de tökéletesen alkalmas arra, hogy rögzítse a hirtelen jött ötletemet.

Csatolmány

A jegyzetedhez dokumentumokat (pl. Wordöt, PDF-et) is tudsz csatolni, hogy minden információ egy helyen legyen.

Címkézés

A címkézés egy nagyon hasznos funkció. Eleinte talán fárasztó minden jegyzethez címké(ke)t adni. Viszont később, ha már sok anyagod lesz az Evernote-ban, óriási segítséget nyújthat a keresésben. Tapasztalatom szerint a címkézést valamelyest kiválthatod egy átgondolt mappastruktúrával. Azonban egy jó címkerendszerrel egészen biztos, hogy nem lősz mellé.

Emlékeztető

Ha olyan feljegyzést készítesz magadnak, amire egy adott pillanatban emlékeztetni szeretnéd magad, azt is megteheted. Félórás bontásban bármilyen időpontot beállíthatsz.

Audiojegyzet

Ennek a cikknek az alapját az Evernote segítségével készítettem. Mivel egy órán keresztül autót kellett vezetnem, úgy döntöttem, hasznossá teszem a vezetéssel töltött időt. Induláskor megnyitottam egy jegyzetet és elindítottam a hangfelvételt. Vezetés közben rögzítettem a blogbejegyzésbe szánt gondolataimat. Később egyszerűen csak le kellett játszanom a hangjegyzetet, legépelnem a szöveget és már meg is volt a cikkem kb. 80%-a. Tehát a tartalmi részt igazából vezetés közben megalkottam.

OFF: ha tudsz olyan alkalmazást, ami a hangfelvételen hallható beszédet leírja egy dokumentumba, kérlek, írj nekem! Köszi. J

Szkennelés

Szintén nagyon hasznos funkció a „camera”, azaz a szkenner. Az eszköz viszonylag jó minőségben végzi a beolvasást. Mindenesetre érdemes az archiválandó dokumentumot egy kontrasztos felületen elhelyezni. Kipróbáltam több szkenneralkalmazást, szerintem az Evernote a legjobbak közé tartozik.

A funkció hasznosságát talán nem kell túlmagyarázni. Bizonyára te is sokszor kapsz fontos értesítéseket például a NAV-tól, a biztosítótól, vagy az önkormányzattól. Ezeket a leveleket felesleges évekig őrizgetned. Jobb, ha az anyagot azonnal szkenneled az Evernote-tal, az eredetit pedig megsemmisíted. Én többek között az összes közüzemi számlámat ebben az alkalmazásban őrzöm. (Igen, sajnos még mindig van olyan szolgáltató, akinél nem megoldott az e-számla…).

Web clipper

Szerintem az Evernote leghasznosabb funkciója egyértelműen a web clipper. Ezzel az eszközzel komplett blogbejegyzéseket tudsz lementeni különböző formában:

 • egyszerű képernyőrészletként, vagy
 • a teljes oldalt dizájnnal, hirdetésekkel együtt, vagy
 • kizárólag a szöveges-képes tartalmat.

Én ez utóbbit (simplified article) használom, így később, telefonon olvasva is élvezhető lesz a mentett tartalom. Képernyőmetszéskor az Evernote automatikusan egy fix mappába helyezi az anyagot. Természetesen menet közben egy gombnyomással te is kijelöltheted a célmappát. Sajnos csak Google Chrome alatt érhető el ez a funkció, egy beépülő bővítménnyel rém egyszerűen működik az egész. Ennek az egy funkciónak köszönhetően kincset érő tudástárat építhetsz a fiókodban.

Szinkronizálás

Tény, hogy ebben egy picit korlátozott az ingyenes verzió, amely maximum 2 eszközön szinkronizálja a jegyzeteidet.

Feltöltési limit

Hacsak nem akarsz naponta, sok-sok anyagot feltölteni, akkor nem lesz gondod a 60 megás feltöltési korláttal. Íme egy-két adat, hogy érzékeltessem, mire elég 60 MB:

 • 1 órás hangjegyzet – 1,9 MB
 • 5 oldalas PDF-dokumentum – 1 MB
 • 2 oldalas beszkennelt közüzemi számla – 0,8 MB

Ha rendszeresen sok anyagot mentenél el, akkor érdemes megnézned a prémium előfizetést. (Ott havonta 10 gigabájt a limit.)  Nekem erre nincs szükségem folyamatosan. Olyan viszont már előfordult, hogy bevállaltam egy hónapra a prémium csomagot (jelenleg kb. 2500 Ft) és arra az időszakra időzítettem a feltöltések legjavát.

Ügyfélszolgálat

Az ingyenes verzióhoz nem tartozik ügyfélszolgálat, ezért be kell érned a fórumon megosztott információkkal. Szerintem erre csak nagyon ritkán lehet szükséged, ugyanis elég logikus és hibamentes az alkalmazás működése. Én az elmúlt 5 évben egyszer sem használtam.

Keresés

Ha beírsz egy kulcsszót, akkor a keresőmotor átvizsgálja az összes jegyzetedet, majd kidobja azokat, amelyekben szerepel a megadott kifejezés. Emellett a Tags menüpontban található címkékkel is listázhatod magadnak az információkat. A rendszer arra is képes, hogy a csatolt dokumentumok szövegeit átnézze, azonban ezt a csak a prémium csomagban biztosítják.

Jegyzetek megosztása

A rendszer minden jegyzethez generál egy egyedi linket. Ezt nyilvánossá teheted és elküldhetsz bárkinek. Sőt, szerkesztési jogot is adatsz a partnerednek a kiválasztott oldalhoz.

Rendszerezés

Az Evernote szíve-lelke a jól kialakított mapparend. Ha sokáig akarod használni az alkalmazást, jobb ha leülsz, és végiggondolod, hogyan szeretnéd kialakítani a mappáid struktúráját.

A rendszer jegyzetekből (notes), és jegyzetfüzetekből (notebooks) épül fel. Jegyzetekből max. 100 000, jegyzetfüzetekből max. 250 hozható létre. A jegyzeteket jegyzetfüzetekbe csoportosíthatod. A jegyzetfüzetek között pedig alá-fölé rendeltségi viszonyt alakíthatsz ki. De csak minimális mélységig!

Elsőre talán picit dühítő, de az Evernote-ban kizárólag egyetlen lépcsőfokig lehet egy mappába másik mappát helyezni. Ez vélhetően azt a célt szolgálja, hogy ne alakulhassanak ki végtelen mélységű mappaágak. Ez a korlátozás kezdetben bosszantó, de ha induláskor jól átgondolod a terveidet, akkor hasznos lehet.

Természetesen bármikor létrehozhatsz új jegyzeteket, illetve bárhová áthelyezheted őket a későbbiekben is. Ez ugyanígy vonatkozik a jegyzetfüzetekre is.

Sötét verzió

Könnyen bekapcsolható a sötét mód (dark theme). Ez a funkció este, kevés fény mellett lehet ideális, vagy akkor, ha egyszerűen csak szereted ezt a dizájnt. 🙂

Árazás

Nagy szívfájdalmam, hogy az Evernote prémium verziója a kezdeti árakhoz képest nagyon drága lett. Amíg korábban egy-egy időszakra aktiváltam a prémium verziót, addig a jelenlegi (2020. novemberi) árak mellett ez már szinte meg sem fordul a fejemben. 2015/2016-ban – mai árfolyamon számolva – kb. 7800 Ft-ért egy teljes évre megkaphattad a prémium funkciókat. Ma már erre csak kb. 21 500 Ft/év áron van lehetőséged. Tehát az alkalmazás éves díja az elmúlt 4 évben majdnem háromszorosára nőtt. Nagyon soknak érzem.

A jelenlegi árak miatt ma már sajnos meg sem fordul a fejemben, hogy beruházzak a prémium funkciókra. Úgy érzem, végérvényesen beleszorultam az eszköz ingyenes verziójába. Ár-érték arányban nem érzem vonzónak az Evernote Plus ajánlatát. Ez már az az árkategória, ahol elkezdek alternatív megoldások után kutatni.

A későbbiekben mutatok majd erre pár lehetőséget, de egyéb infókért is érdemes lesz visszanézned ide. Szeretném ezt a cikket tovább bővíteni. Ha feliratkozol, értesítelek, ha ez megtörtént.